Choroby w papryce – jak je zwalczać?
• Wiele firm oferujących nasiona papryki ma w swoim portfolio odmiany z odpornościami na podstawowe patogeny:wirus mozaiki (Tm0-3), wirus brązowej plamistości liści (TSWV), mączniak prawdziwy(Lt), Nicienie (Nem)jednak te, które występują często w Polsce zwalczać należy używając odpowiedniej agrotechniki i środków ochrony roślin.
Szara Pleśń
Sprawca tej choroby grzyb Botrytis cinerea w formie grzybni, sklerocjów i konidiów może przetrwać zimę w glebie na resztkach zamierających części roślin. Zimować może także na narzędziach uprawowych, opakowaniach, konstrukcjach przechowalni i na nasionach. Patogen rozwija się najszybciej w warunkach wysokiej wilgotności powietrza (95-100%) i przy temperaturze 15-20°C. Sprzyja mu także mała ilość światła osłabienie roślin innymi chorobami, niedobór wapnia i potasu w glebie. W wyniku choroby na organach rośliny powstają brunatne lub szare nekrotyczne plamy. Patogen wywołuje również mokrą zgniliznę tkanek. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza zmienione chorobowo miejsca pokrywają się beżowym, puszystym, pylącym nalotem zarodników konidialnych grzyba.
Zgnilizna twardzikowa
W warunkach chłodnej i wilgotnej pogody zarodniki przetrwalnikowe znajdujące się tuż pod powierzchnią zakażonej gleby kiełkują, wytwarzając miseczkowate owocniki tzw. apotecja, koloru brązowego. Apotecja wyrastają ze sklerocjów znajdujących w glebie na głębokości nie większej niż 8 cm. Na owocnikach tworzą się zarodniki konidialne – infekcyjne, które są przenoszone przez wiatr i wodę. Pierwotnej infekcji wiosną dokonują zarodniki workowe. Dodatkowym źródłem infekcji może być także grzybnia wyrastająca ze sklerocjów. Najwyższe zagrożenie infekcją zarodnikami workowymi istnieje w maju i w czerwcu, tj. w okresie kwitnienia roślin żywicielskich, w temperaturze 16-22°C.
Grzyb poraża nadziemne części rośliny – łodygi, pędy i owoce. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza (90-100%) oraz znaczne wahania temperatury. Na zaatakowanych organach początkowo powstają wodniste plamy, szybko pokrywające się białym, watowatym nalotem grzybni, w której z czasem tworzą się czarne, nieregularne przetrwalniki grzyba o długości do 10 mm, tzw. sklerocja. Największe straty choroba powoduje w okresie pełni dojrzewania owoców.
Alternarioza na papryce
Choroba wywołana przez grzyb Alternaria solani, który zimuje na nasionach i w resztkach roślinnych. Pierwsze objawy alternariozy można zaobserwować już od połowy czerwca. Patogen powoduje powstawanie plamistości liści. Plamy mają barwę brunatną, są suche i na powierzchni plam widoczne jest wyraźne pierścieniowe strefowanie. Na granicy żywej i porażonej tkanki może pojawić się żółta obwódka. Liście pokryte plamami stopniowo żółkną i zamierają. Choroba wywołuje również czarną zgniliznę owoców. Na powierzchni owoców początkowo tworzą się rozległe, zagłębione plamy o wyraźnych brzegach. W sprzyjających warunkach na porażonej tkance może wystąpić aksamitny nalot grzybni z zarodnikami konidialnymi. Zarodniki te są przenoszone z wiatrem i wodą. Po opadnięciu na zdrową tkankę przy zwilżeniu powierzchni tkanki zarodniki dokonują infekcji.
Mączniak prawdziwy papryki- Lt
Wywołujący chorobę grzyb Leveillula taurica rozwija się szczególnie intensywnie na okazach rosnących w zbyt dużym zagęszczeniu, w słabo wietrzonych, niedoświetlonych tunelach foliowych i szklarniach. Oznaką jego bytności są jasne, żółte plamy, pojawiające się na powierzchni liści, i biały, mączysty nalot, widoczny od spodu blaszki liściowej. Chore liście zwijają się i usychają, co odbija się na ilości i jakości plonu osłabionych roślin.
Brunatna plamistość liści papryki – TSWV
Pierwsze objawy w postaci żółtych plam pojawiają się na górnej stronie najstarszych liści. W obrębie tych plam na dolnej stronie wytwarza się szarobrunatny, a później brązowy delikatny nalot grzybni sprawcy – Cladosporium fulvum. Ilość plam stopniowo się zwiększa i powiększając się plamy zlewają się pokrywając coraz większą powierzchnię liścia. W miarę rozwoju choroby objawy występują na coraz wyżej położonych, młodych liściach. Silnie zaawansowana choroba powoduje zamieranie liści, które pozostają na roślinie zasuszone.
Jak zwalczać choroby grzybowe?
W uprawie papryki szczególne znaczenie mają działania profilaktyczne, takie jak:wybor odmiany z jak największą paletą odporności,przestrzeganie zasad higieny, zmianowanie, systematyczne odkażanie podłoża, prawidłowo przeprowadzene zabiegi pielęgnacyjne, kształtowanie właściwego mikroklimatu w pomieszczeniu uprawowym oraz prawidłowe nawożenie.Aby uzyskać wysoki, dobrej jakości plon handlowy pomocproducentom niosą środki ochrony roślin.
Jednym z rekomendowowanych przez nas środków jest Switch 62,5 WG, który skutecznie rozprawi się z szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową. Preparat dzięki zawartości dwóch substancji czynnych z różnych grup chemicznych obniża ryzyko powstawania odporności u patogenów. W przypadku papryki stosowanie preparatu Switch w okresie przedzbiorczym pozytywnie wpływa na ich trwałość w obrocie handlowym. Szczególnego znaczenia nabiera tutajkrótki, jedynie 3-dniowy okres karencji. Switch zastosowany zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów w dawce 1kg/ha sprawi, że uprawy będą zdrowsze, plony wyższe a papryki produkowane na świeży rynek będą spełniały oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Kolejnym produktem, który poleca się uwadze producentów papryki jest Scorpion.Ten przełomowyfungicydw uprawach warzywniczych, przewyższa dotychczasowe rozwiązania w zwalczaniu chorób zaliczanych do grupy tzw. plamistości liści. Preparat szybko i efektywnie poradzi sobie z alternariozą, mączniakiem prawdziwym i brunatną plamistością liści papryki. Scorpion, jako jeden z niewielu fungicydów, hamuje kiełkowanie zarodników oraz jednocześnie zatrzymuje już zaobserwowaną infekcję. Preparat można użyć nawet po wystąpieniu pierwszych objawów choroby dzięki zastosowaniu bardzo szybko przemieszczającej się w roslinie substancji czynnej, która hamuje tworzenie ściany komórkowej grzybów, działając przede wszystkim na ograniczenie wzrostu i tworzenie się grzybni. Spowalnia także kiełkowanie zarodników i zatrzymuje infekcję. Środek w dawce 1l/ha można stosować stosować zapobiegawczo lub od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu aż do końca fazy dojrzewania owoców papryki. Szerokie spektrum zwalczanych chorób oraz działanie interwencyjne i zapobiegawcze to zalety, które doceni każdy producent.